Njemačka doktorica izdavala lažne potvrde u vrijeme korone: Sada ide u zatvor

Svijet

Tu se ne radi o medicinskoj usluzi, nego o čistoj prodaji, stoji u obrazloženju presude suda u Vajnhajmu pored Manhajma

Doktorica iz Vajnhajma (Weinheima) pored Manhajma (Mannheima) osuđena je na dvije godine i devet mjeseci zatvora zato što je tokom pandemije koronavirusa neutemeljeno izdala više od 4.000 potvrda za oslobađanje obaveze nošenja zaštitne maske.

– Tu se ne radi o medicinskoj usluzi, nego o čistoj prodaji – stoji u obrazloženju presude suda u Vajnhajmu pored Manhajma.

Naime, ona je također dužna vratiti 28.000 eura (oko 56.000 KM), koliko je zaradila na izdavanju ljekarskih potvrda za oslobađanje obaveze nošenja zaštitne maske tokom pandemije koronavirusa.

Nije bilo reakcije
U obrazloženju presude navodi se da je ona potvrde izdavala osobama širom zemlje bez prethodnog ljekarskog pregleda ili uvida u historiju bolesti.

Isto tako, za te osobe nisu bili, kako to zakon propisuje, otvarani dosjei pacijenata.

U pandemiji koronavirusa nošenje zaštitnih maski moglo se izbjeći pomoću potvrda koje su oslobađale nošenja maski iz zdravstvenih razloga, kao kod hroničnih bolesti disajnih puteva.

Državno tužilaštvo tražilo je tri i po godine zatvora, a odbrana doktorice, koja je presudu primila bez vidne reakcije, govorila je o “terorističkom procesu” i “totalitarnom korona-režimu”.

Novčana kazna
Tokom suđenja pred zgradom suda bili su održavani i prosvjedi protivnika mjera koje je vlada tokom pandemije uvela u borbi protiv širenja koronavirusa.

Osuđena doktorica, kojoj je izrečena i trogodišnja zabrana obavljanja ljekarske djelatnosti, tokom pandemije upala je u oči zbog čestog pojavljivanja na prosvjedima protiv vladinih mjera tvrdeći da je nošenje maski štetno.

Zaposlenica u njenoj ordinaciji je zbog izdavanja potvrda osuđena na novčanu kaznu od 2.700 eura (oko 5.400 KM).

(dnevniavaz)