UŽIVO VUČIĆ I PATRIJARH POSLE SASTANKA U PATRIJARŠIJI: Situacija na KiM je veoma ozbiljna

Region

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije obraćaju se javnosti o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji posle sastanka u Patrijaršiji.

– Hvala vam što ste došli danas. Situacija na KiM je veoma veoma ozbiljna i tenzije su dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko od nas ne želi i koji nas ne bi odveli u nešto što bi nam donelo mir i kakvu takvu ravnotežu – rekao je patrijarh.

Patrijarh ističe da je je jučerašnji dan bio tužan za njega ali i našu braću i sestre na Kosmetu, naše monahije, monahe i sveštenstvo koji su očekivali da poglavar njihove crkve dođe u Pećku patrijaršiju da u ovim teškim trenucima se s njima pomoli Bogu.

– Da se pomolimo za sve naše ljude, mir u svetu, a pre svega za međusobno razumevanje, suživot i za mir između Albanaca i Srba, jer sigurna je činjenica da samo mi između sebe svojim naporima možemo se bolje razumeti. Vekovima na KiM žive zajedno Srbi i Albanci. Srbi su na KiM gotovo 15 vekova, a pet vekova žive zajedno s Albancima. Uči nas to da ako postoji dobra volja može se naći put u zajednički život i u okviru kojeg za svakoga ima mesta.

Patrijarh uverava sve ljude na Kosovu da će ne čekajući mnogo uskoro biti s njima tamo i zajedno se s njima pomoliti.

– Pećka patrijaršija je za nas ono što je Vatikan za rimokatoličku crkvu. Zamislite da neko bez ikakvog razloga s komičnim obrazloženjima samo zato što mu se hoće zabrani papi da uđe u Vatikan. Siguran sam da bi čitav svet ustao na noge – kaže patrijarh.

Sastanak predsednika i patrijarha, koji je počeo u 12 sati, održava se dan nakon što je poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i odlazak u Pećku patrijaršiju uoči Božića.

Patrijarh je naveo nakon zabrane da je krenuo u prvo i najvažnije sedište svoje crkve kako bi uoči Božića bio sa svojim narodom, ali da su vrata njegovog doma za njega bila zaključana.

(Kurir.rs)