Njemačka proglasila kraj pandemije koronavirusa?

Svijet

Kristijan Drosten smatra da je pandemija korone u Njemačkoj završena

Najpoznatiji njemački virolog je optimističan: ako ne dođe do mutacijskog skoka, u budućnosti će biti samo malih valova COVID-a 19, kaže Kristijan Drosten (Christian). I jedan drugi poznati njemački epidemiolog slično razmišlja.

Kristijan Drosten smatra da je pandemija korone u Njemačkoj završena.

– Ove zime s virusom SARS-CoV-2 doživljavamo prvi endemski val. Po mom mišljenju pandemija je završena – rekao je Drosten za berlinski list “Tagesspiegel”, prenosi Deutsche Welle.

Nakon ove zime, otpornost i imunitet stanovništva će biti toliko veliki da će se virus teško moći održati i pojaviti tokom ljeta. Šef virologije u berlinskom Chariteu je, kao jedino ograničenje, naveo pojavu novih varijanti virusa i dodao: “Ali trenutno ni to više ne očekujem.”

Branio mjere reduciranja kontakata
Drosten je branio mjere za suzbijanje virusa, rekavši kako se nikada nije radilo o zaustavljanju pandemije. Od početka je bilo jasno da to nije moguće.

– Ali da ništa nije urađeno, bilo bi milion i više smrtnih slučajeva u Njemačkoj u brojnim valovima epidemije sve do Delte. Zato se moralo ići na mjeru smanjivanja kontakata – rekao je ovaj epidemiolog.

Kristijan Karaginidis (Christian Karagiannidis), predsjednik njemačkog Društva za intenzivnu medicinu, također je za Redaktionsnetzwerk Deutschland (Redakcijska mreža Njemačke) izjavio da je malo vjerovatno da bi se opasna varijanta virusa korone mogla ponovo proširiti u zemlji. Odbrana od patogena očito funkcionira vrlo dobro.

Karagianidis: Ne vjerujem da će biti povratnih udaraca
– Vidimo da se broj teških oboljenja, uzrokovanih virusom korone, sve više smanjuje. Mislim da nećemo ponovo doživjeti nazadovanje.

I dalje će dolaziti do “jednog ili dva mala vala” u budućnosti, ali “primjetno je da je imunološka situacija stanovništva solidna i da imamo značajno manje pacijenata s COVID-om na odjelima intenzivne njege”, dodao je Karagianidis, koji je također član Stručnog vijeće njemačke vlade za borbu protiv korone.

Institut Robert Koch je u svom sedmičnom izvještaju uoči Božića istakao da drugi patogeni, kao što su gripa, odnosno virusi gripe i respiratorni sincicijski virus (RSV), koji izaziva respiratorne infekcije, sada dominiraju zaraznim bolestima.

Različite mjere zaštite
Međutim, brojne mjere zaštite od korone, koje su u Njemačkoj propisane zakonom, i dalje se primjenjuju. Dok pokrajinske vlade mogu same odlučiti je li obavezno nošenje maski u regionalnim prevoznim sredstvima poput regionalnih vozova i autobusa, FFP2 maske su do početka aprila 2023. obavezne za međugradske vozove i autobuse koji voze po cijeloj Njemačkoj, kao i u liječničkim ordinacijama, klinikama i staračkim domovima.

(dnevniavaz)