Sramotno! Državna vlast odbila finansirati klub Lane Pudar, a novac dodijelila “i kunti i panti”

Region

Jučer je Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH donijelo odluku o raspodjeli sredstava namijenjenih za tekući grant “sufinansiranje sportskih manifestacija” za 2022. godinu.

Ministarstvo je ukupno podijelilo 1.342.000 KM na 155 dobitnika novčanih sredstava.

Među dobitnicima se nalaze i razne škole sporta, cheerleading klubovi, klubovi borilačkih sportova, sportsko rekreativne udruge i razna druga udruženja građana, što bi se u narodu reklo “i kunti i panti”, no na njemu nema Kluba vodenih sportova Orka, najboljeg kluba u Bosni i Hercegovini po izboru Olimpijskog komiteta BiH za 2022. godinu.

Klub vodenih sportova Orka je aplicirao sa projektom “pripreme, trenažni proces i reprezentativni nastupi Lane Pudar u 2022. godini”, a nakon što su vidjeli da njihovog imena nema među dobitnicima, čelnici mostarskog kluba su se odlučili obratiti javnosti.

“Neka je na sramotu komisiji koja je donijela ovu odluku i na taj način najbolje pokazala svu raskoš bahatosti, samovolje, bezobrazluka i javašluka koji vlada u ovoj instituciji. Pogledajte na njihovoj web stranici spisak dobitnika i iznose koje su dobili i sve će vam biti jasno kakvim su se ‘kriterijima’ vodili i šta je njima bilo jedino bitno”, naveli su iz Orke.

Čelnicima Orke je također zasmetalo što je Ministarstvo uplatilo Plivačkom savezu BiH koji je također aplicirao u Lanino ime zajedno s ostalim reprezentativcima i reprezentativkama.

“Plivački savez BiH, koji niti jednom jedinom markom nije učestvovao u finansiranju bilo kakvih troškova Laninih nastupa i priprema, uredno je prošao na ovom konkursu iznosom od 25.000 KM, upravo za finansiranje reprezentativnih nastupa Lane Pudar i reprezentacije BiH u 2022. godini. Samo je nastup njenog tima na netom završenom svjetskom prvenstvu u Melbourneu naš klub koštao je preko 40.000 KM. A gdje su u svemu tome nastupi u Rimu, Budimpešti, Bukureštu, Berlinu, pripreme i putovanja tokom cijele godine širom Evrope?! Ali zato je najbitnije da su sredstva dobile razne škole sporta koje se otvaraju isključivo u svrhu dobijanja sredstava na raznim grantovima i sa raznih nivoa vlasti”, stoji na Facebook stranici Orke uz zaključak:

“Nekad se zaista zapitamo gdje živimo, sa kakvim smo ovo ljudima okruženi i vrijedi li sve ovo ovolikog truda i odricanja, kada vas institucije kojima je obaveza i posao briga o vrhunskom sportu u našoj državi na ovakav način jednostavno pomnože s nulom?! I još nas samo pozovite na kakav prijem da se uslikate s Lanom, da nam uručite kakvu plaketu, da kažete da ste ponosni na njene rezultate i na nas, pa da ugođaj bude potpun… Sram vas bilo!”, stoji u objavi.

(Izvor: Klix.ba)