Indija poslala vojsku na granicu, tenzije s Kinom na vrhuncu

Svijet

Danas je indijska vojska raspoređena na granici sa Kinom kako nikada nije bila prije i to je učinjeno kako bi se suprostavili kineskom raspoređivanju vojske koje je pojačano od 2020. godine – rekao je Džajšankar

Indija je rasporedila više vojnih trupa nego ikada ranije na granici sa Kinom, rekao je danas indijski ministar vanjskih poslova Subramanjam Džajšankar.

– Danas je indijska vojska raspoređena na granici sa Kinom kako nikada nije bila prije i to je učinjeno kako bi se suprostavili kineskom raspoređivanju vojske koje je pojačano od 2020. godine – rekao je Džajšankar, prenosi Tas.

Džajšankar je odgovarao na kritike opozicione stranke Indijski nacionalni kongres, koja je optužila vladu da nije preduzela ništa u sukobima na granici sa Kinom.

Kako Tas navodi prenoseći izvještaj indijske novinske agencije, indijske i kineske snage su se 9. decembra sukobile u oblasti Tavang kada su se kineske trupe približile granici, ali su ih indijske snage zaustavile, a nekoliko vojnika sa obje strane je povrijeđeno.

Loše definisana granica između Indije i Kine na Himalajima izaziva tenzije decenijama, a 1962. godine je izbio oružani sukob između zemalja kada je Kina anektirala dio indijske teritorije.

U maju 2020. godine sukobi između dvije zemlje su se ponovo rasplamsali, poslije čega su usledili diplomatski i vojni razgovori, a Peking i Nju Delhi su prošle godine navodno počeli da povlače vojne snage sa granica.

(dnevniavaz)