“Rusija i SAD na ivici DIREKTNOG SUKOBA”: Dramatična izjava iz Moskve, evo šta su poručili Vašingtonu

Svijet

Ned Prajs rekao je da je Rusija kriva za pogoršanje američko-ruskih odnosa, a onda je usledio odgovor Zaharove

Opasna i kratkovida politika Vašingtona dovela je SAD i Rusiju na ivicu direktnog sukoba, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da je Rusija kriva za pogoršanje američko-ruskih odnosa, a nakon toga je Zaharova odgovorila da su samo napori SAD održe američku hegemoniju i ignorisanje nove geopolitičke realnosti, kao i arogantna nespremnost da se uđu u ozbiljan dijalog o bezbednosnim garancijama, doveli su do predvidivog rezultata.

– SAD ne samo da finansijski i oružjem podržavaju neonacistički režim u Kijevu, već i povećavaju svoje vojno prisustvo na terenu. Ovo je opasna i kratkovida politika koja je dovela SAD i Rusiju na ivicu direktnog sukoba. Moskva poziva Bajdenovu administraciju da trezveno proceni situaciju. Nadamo se da će nas čuti u Vašingtonu, ali za sada nema razloga za optimizam – rekla je Zaharova.

Ipak, prema rečima Zaharove, Rusija je “zainteresovana za deeskalaciju tenzija i dogovora”.

– Ne odustajemo od komunikacije sa SAD na raznim nivoima, ali za bar minimalan napredak neophodan je i korak SAD. Za to je potrebna politička volja, otvorenost i spremnost da se pregovara pošteno, bez prsta u džepu. A to je ono što Vašingtonu u ovom trenutku potpuno nedostaje – rekla je Zaharova.

objektiv.rs