Poznato koliko će novca dobiti osvajač Svjetskog prvenstva

Sport

Trećeplasirana reprezentacija Hrvatske zaradila je 27 miliona dolara novčane nagrade. Maroku, koji je završio na četvrtom mjestu, dobit će 25 miliona dolara

Prvaci Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje završava večeras u Kataru, zaradit će 42 miliona dolara. Tim koji izgubi u nedjeljnom finalu između Francuske i Argentine dobit će 30 miliona dolara iz FIFA nagradnog fonda od 440 miliona dolara.

Kada je Francuska osvojila Svjetsko prvenstvo 2018. godine, savez ove zemlje dobio je 38 miliona dolara iz FIFA-inog nagradnog fonda od 400 miliona dolara. Ne ide sav novac igračima, ali se od njih očekuje da dobiju dobar dio.

Francuski igrači kao što je Kilijan Embape (Kylian Mbappe) su u redu da njihova federacija isplati bonus od 554.000 eura (586.000 dolara) za pobjedu u finalu, objavio je francuski sportski dnevnik L’Equipe.

Svaka nacionalna fudbalska federacija dobija najmanje devet miliona dolara u novčanom nagradnom fondu za igranje na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, plus po 1,5 miliona dolara za troškove pripreme za turnir. Trećeplasirana reprezentacija Hrvatske zaradila je 27 miliona dolara novčane nagrade. Maroku, koji je završio na četvrtom mjestu, dobit će 25 miliona dolara.

Ukupni prihod FIFA-e u protekle četiri godine iznosio je 7,5 milijardi dolara, od čega je većina od prijenosa i sponzorskih ugovora, plus prodaja karata i gostoprimstva.