Zelenski tražio 843 miliona dolara pomoći za ključnu infrastrukturu

Svijet

Rusija je pod konstantnim optužbama da koristi zimu kao oružje u ratu jer gađa ključnu infrastrukturu ostavljajući milione Ukrajinaca bez električne energije, vode i centralnog grijanja

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je 843 miliona dolara pomoći za ključnu ukrajinsku infrastrukturu ove zime, a francuska ministrica vanjskih poslova tvrdi da je obećano više od milijardu dolara.

Tokom virtuelnog obraćanja na konferenciji u Parizu, Zelenski je rekao da je Ukrajini neophodna ključna električna infrastruktura, kao i hitni uvoz električne energije iz evropskih zemalja najmanje do kraja sezone grijanja.

– To će koštati oko 800 miliona dolara, no cijena je manja od cijene mraka – upozorio je ukrajinski predsjednik.

Rusija je pod konstantnim optužbama da koristi zimu kao oružje u ratu jer gađa ključnu infrastrukturu ostavljajući milione Ukrajinaca bez električne energije, vode i centralnog grijanja u vrijeme niskih temperatura.

Očekivalo se da će 46 zemalja i 24 međunarodne organizacije okupljene u Parizu pružiti podršku Ukrajini s fokusom na zimski period. Francuska će izdvojiti dodatnih 80,7 miliona dolara za humanitarnu pomoć, a 51,1 milion se odnosi na energiju, pristup vodi, hrani, zdravstvenoj i transportnoj infrastrukturi, kao i deminiranje. To uključuje 63 nova električna generatora koje će Ukrajina dobiti u bliskoj budućnosti.

Njemačka je također obećala dodatnih 53,2 miliona dolara, a Švicarska više od 100 miliona dolara.

Francuska ministrica vanjskih poslova Ketrin Kolona (Catherine Colonna) je izjavila da je Ukrajini tokom konferencije obećano više od milijardu dolara pomoći tokom zime.

(dnevniavaz)