Silov*li su mi sina pet puta u školskom toaletu: Jeziva ispovijest oca !

Crna hronika

„U tu školu ide od sedme godine i nikada ranije nije bilo problema.

Ali 16. novembra došao je kući i žalio se da ga jako boli stomak, kao i zadnji dio tijela. Toga dana priznao mi je da je žrtva seksualnog nasilja od strane drugog učenika i da se to ponovilo u više navrata, ali da svoju traumu nije smio da podijeli sa mnom, jer su mu vaspitači to – zabranili – jeziva je ispovijest Dejana Nikolića iz okoline Merošine.

Njegov je šesnaestogodišnji sin, kako tvrdi, u Specijalnoj školi sa domom učenika „Bubanj“ u Nišu bio žrtva vršnjaka koji ga je seksualno i fizički maltretirao. Sve se dešavalo pod pritiskom i prijetnjama tog drugog učenika, a Dejan vjeruje da su čitav slučaj htjeli da zataškaju i u domu.

Moj sin boravi u domu radnim danima, a vikende provodi kod kuće. Tog 16. novembra pozvao me je iz škole da uvečer odem po njega, jer je trpio velike bolove u stomaku i zadnjici – opisuje otac za Novu.rs.
Prema njegovim riječima, dijete mu se povjerilo da se na iste bolove već žalilo vaspitaču, ali da mu je ovaj rekao da izmišlja i traži razlog da ne ide u školu.

Prijetili su da će biti kažnjen ukoliko bilo šta od toga ispriča kod kuće. Prijetili su mu da će za kaznu da čisti trpezariju i namješta spavaonice. Moje dijete je otišlo tamo da uči, a ne da čisti – priča otac.

Nekoliko dana dječak nije išao u školu, a potom je otac 30. novembra planirao da ga povede.

Sine, ideš u školu danas, tata brzo dolazi po tebe – rekao je tog jutra Dejan.

Potresen, otac priča da ga je sin molio da ga nipošto ne vodi i da zbog sramote ne može da mu kaže zbog čega se boji da se na to mjesto vrati.

Na kraju, poslije mnogo mojih molbi, smogao je snage da mi prizna da je pet puta silovan u toaletu. Drug ga je tukao i primorao na to – priča Dejan.

On se sam brine o sinu jedincu od rođenja, jer ga je majka ostavila kada je imao svega 10 dana.

Posljednji put dječak je u školu išao u ponedjeljak.

Kao da mi đavo nije dao mira, odveo sam ga u školu nakratko, dok se na poslu dogovorim za slobodne dane. Žurio sam da uzmem te papire i da odem po sina. Usput sam ga nekoliko puta zvao, ali nije mi se javljao na telefon, pa sam odlučio da se vratim u školu. Tamo sam zatekao vaspitače kako ga tjeraju da se pomiri i rukuje sa dječakom koji ga je zlostavljao. To je dodatno istraumiralo moje dijete – kaže otac.
Poslije toga, kako kaže, odmah je prijavio nasilje na dežurni broj telefona, na koji su ga uputili u policiji.

Iz niške policije potvrđuju da je slučaj nasilja prijavljen, kao i da su sve informacije proslijeđene tužiocu. Čekaju reakciju Višeg tužilaštva u Nišu, koje je nadležno za ovakve slučajeve.

Otac maltretiranog dječaka ipak smatra da se problem zataškava:

Kako je moguće da se incident ponovio pet puta? – pita se on.
Sin mi je čak rekao i da ih je jednom zatekao i vaspitač, koji ih je samo izgrdio i poslao u učionicu“.
U specijalnoj školi „Bubanj“ u Nišu kažu da su nakon obraćanja roditelja i saznanja o slučaju poduzeli mjere predviđene zakonom i Protokolom postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Preduzete su mjere pojačanog nadzora, obavješteni su roditelji, obavljeni razgovori sa učenicima. Zasjedali su timovi za zaštitu od diskriminacije i nasilja i inkluzivno obrazovanje. Dogovorene su mjere pojačanog nadzora i data konkretna uputstva nastavnicima i vaspitačima za jačanje povjerenja između učenika, kao i između učenika i nastavno-vaspitnog osoblja i roditelja – navedeno je u saopštenju koje je potpisala direktorica Marina Perić.

titoxnetz