OVO SU TRI ORUŽJA SA KOJIM UKRAJINA MOŽE DA DOBIJE RAT PROTIV RUSIJE: Britanski vojni analitičar otkriva i taktiku kako pobediti

Svijet

Povodom pitanja naoružavanja Ukrajine, Newsweek je postavio pitanje britanskom vojnom stručnjaku Franku Ledvidgeu, koji je služio na Balkanu, u Afganistanu i Iraku, o vrsti oružja koje je Ukrajini potrebno da porazi Ruse i brzo okonča rat.

Ledvidge istrajava na tome da će naoružavanje Ukrajine dodatnim tenkovima i oklopnim vozilima pomoći ukrajinskim snagama da poraze Rusiju na svom tlu.

Naglasio je da oklopna vozila trebaju ići zajedno s tenkovima u kombinovanoj operaciji, “inače ćete se suočiti s istim problemom na koji su naišli Rusi s tenkovima”.

Objasnio je da su ruski tenkovi delovali samostalno u blizini Kijeva ranije tokom rata, što ih je učinilo izloženijim napadima ukrajinske pešadije, piše Al Džazira.

Raketni sistemi

Drugo oružje koje su Ukrajinci tražili su raketni sistemi dugog dometa, poput vojnog taktičkog raketnog sistema Army Tactical Missile System – ATACMS, koji će im omogućiti da napadnu Krim i isteraju već deo ruske mornarice, jer će sve vreme biti pod napadom, ili barem sve vreme pod pretnjom napada, rekao je Ledvidge.

Vazdušne snage

Što se tiče trećeg oružja, to je vazdušna snaga koju predstavljaju borbeni avioni, jer je veliki deo vojne pomoći koji je Kijev primio u proteklim mesecima bio usmeren na kopnene snage i protivvazdušnu odbranu.

Međutim, ukrajinskoj avijaciji će biti potrebna veća podrška da bi porazila Ruse.

Ledvidge je naglasio važnost ponovnog naoružavanja Ukrajine zapadnim lovcima, bilo američkim F-16 ili švedskim Saab Gripenom.

Ovi borbeni avioni bi mogli napraviti razliku između završetka rata ili daljeg odugovlačenja sukoba, kazao je Ledvdge.

Kurir.rs/Al Džazira