Djevojčica (10) doživjela moždani udar dok se spremala za školu

Crna hronika

Djevojčica je imala krvni ugrušak na lijevoj strani mozga, koji je izazvao udar.

Majka kaže kako je djevojčici bila obješena desna strana lica i nije mogla pomaknuti ruke i noge.

Desetogodišnja djevojčica doživjela je moždani udar dok se spremala za školu, a da prije toga, kako tvrdi njezina majka, nije bilo nikakvih prethodnih znakova upozorenja.

Gracie Whittick iz Long Strattona u Norfolku samo se srušila na pod prošlog četvrtka nakon što je završila s doručkom. Njezina majka Hayley Clark, inače frizerka, odmah je nazvala hitnu i djevojčicu su ubrzo odveli u bolnicu, gdje se pokazalo da je imala krvni ugrušak na lijevoj strani mozga, koji je izazvao udar, prenose 24sata.hr.

Dijagnosticiran je kao ishemijski udar, koji je uzrok oko 85 posto moždanih udara. Operacija otklanjanja ugruška trajala je tri sata, a liječnici očekuju da će Gracie ostati u bolnici otprilike šest tjedana, koliko će trebati da se oporavi.

– Sve se dogodilo u sekundi. Spremala se u školu i odjednom je bila na podu, priča Graceina majka, te dodaje kako Gracie bila obješena desna strana lica i nije mogla pomaknuti ruke i noge.

Prije toga nije bilo nikakvih upozoravajućih znakova, bila je dobro, priča majka. Dodaje kako je njena desna ruka još uvijek slaba i ima problema s memorijom. Počela je hodati, ali ne može hodati dugo, pa je često u invalidskim kolicima.

– Mislila sam da je moždani udar nešto što se događa starijima, a ne zdravim desetogodišnjacima, priča majka.

Liječnici još nisu do kraja sigurni što je uzrok njenom stanju, a pregled srca i krvnih žila pokazao je da je sve u redu. Trenutno je pod terapijom aspirinima, koji sprječavaju stvaranje novih ugrušaka, a ovih dana započela je i sa vježbama za oporavak.

Liječnici kažu kako će Gracie i u školu krenuti samo na pola predavanja, jer joj memorija neće biti takva da može slušati sva predavanja. Majka kaže kako misli da Gracie zapravo još uvijek nije do kraja svjesna ni što joj se dogodilo.

Kako je Hayley Clark samohrana majka četvero djece, a neko vrijeme neće moći raditi, pokrenuta je GoFundMe kampanja prikupljanja novca za Graceino liječenje, dok ona sama kaže kako će se nastojati uključiti u kampanju za podizanje svijesti o riziku od moždanog udara kod djece, piše Daily Mail.