UBISTVO PORODICE ZEC: 31 godina od najmračnije epizode u istoriji Zagreba! Merčepovci nikad nisu odgovarali za zločin

Crna hronika

Gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je juče da je ubistvo porodice Zec u Zagrebu krajem 1991. jedna od najmračnijih epizoda u istoriji glavnog grada i najavio da će grad postaviti spomen ploču kao podsećanje na počinjeni zločin. On je to rekao na obeležavanju 31. godišnjice ubistva porodice Zec, Mihajla, Marije i njihove 12-godišnje ćerke Aleksandre, koju su organizovali Antifašistička liga i Srpsko narodno veće.

”Trideset i jednu godinu nakon zločina koji je jedna od najmračnijih epizoda u istoriji ovog grada, stojim ovde da bih odao počast žrtvama i da bih još jednom upozorio šta se ovde dogodilo”, rekao je gradonačelnik.

On je podsetio da počinioci zločina nisu odgovarali za ubistva, iako su njihova imena poznata.

U noći sa 7. na 8. decembar 1991. godine petoro pripadnika specijalne policije, poznatije kao “merčepovci”, kako su se zvali pripadnici jedinice komandata Tomislava Merčepa, upali su u kuću imućne zagrebačke porodice Zec u kvartu Trešnjevka. Oca Mihajla ubili su u dvorištu, dok su njegovu suprugu Mariju i 12-godišnju ćerku Aleksandru, kao svedoke zločina, odvezli do planinarskog odmorišta Adolfovac na Sljemenu, pucali im u potiljak i bacili ih u jamu za smeće.Oni su po hapšenju priznali ubistvo, ali zbog proceduralne greške tokom istrage, odnosno davanja priznanja bez prisustva advokata, nikad nisu odgovarali.

Zločin je preživelo dvoje dece Mihajla i Marije, sedmogodišnja Gordana i desetogodišnji Dušan, kojima je Hrvatska 2004. godine isplatila odštetu.

Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji, kod Prijedora, rodnom mestu Mihajla Zeca.

Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, Tomislav Merčep pravosnažno je osudjen 2017. na sedam godina zatvora, jer kao komandat jedinice “merčepovci” nije sprečio zločine nad srpskim civilima na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine.

Merčep je uhapšen krajem 2010, a sudjenje je počelo dve godine kasnije.

Na početku sudjenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je kasnije taj deo ublažen, pa mu se u nastavku postupka sudilo zbog optužbi da pripadnike jedinice nije sprečio u zločinima.

Zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, Vrhovni sud ga je u martu 2020. pustio na uslovnu slobodu, posle izdržane tri četvrtine zatvorske kazne, a umrlo je krajem te godine.

Kurir.rs/Beta