Optuženi oslobođeni krivice za obljubu 15-godišnje djevojčice

Crna hronika

Tužilac nije mogao “otvorito” CD u kojem je bio krunski dokaz

Okružni sud u Istočnom Sarajevu oslobodio je Radomira Ninića optužnice za krivično djelo obljube djevojčice mlađe od 15 godina.

Istom presudom drugooptužena Rada Trišić oslobođena je krivičnog djela iskorištavanja djece za pornografiju, piše Srpska.info.

Optuženi su nakon presude pušteni iz pritvora u kojem su bili od avgusta prošle godine.

Snimala spolnu radnju
Prema navodima iz presude, krunski dokaz tužilaštva bila je fotografija o zlostavljanju djevojčice, a koju tužilac nije mogao “otvoriti” sa CD gdje je bila pohranjena.

Troškovi postupka u iznosu od 12.384 marke platiće građani Republike Srpske.

Ninić je bio optužen da je u julu 2021. godine u Šekovićima, u kući koju je koristila optužena Rada Trišić, svjestan da je djevojčica rođena 2007. godine dijete mlađe od 15 godina, te da se radi o djetetu sa ograničenim intelektualnim sposobnostima, iskoristio njeno stanje i veliku nesrazmjeru u zrelosti i uzrastu između sebe i žrtve i nad istom izvršio spolnu radnju izjednačenu sa obljubom.

Optužena Rada Trišić je prema optužnici tokom prve polovine mjeseca jula 2021. godine, u Šekovićima, u svojoj porodičnoj kući, kamerom svog mobilnog telefona, neovlašteno fotografisala spolnu radnju izjednačenu sa obljubom, koju je Ninić izvršio nad djevojčicom, a potom fotografiju učinila dostupnom drugim licima putem društvenih mreža i aplikacije „Mesindžer“, te neutvrđenog dana, u unutrašnjosti frizerskog salona u Šekovićima, pokazala V.O.

Obrazloženje presude
U obrazloženju presude vijeće je istaklo da u izvedenim dokazima, predloženim od stane tužioca, ovaj sud nije našao dokazanim da su optuženi počinili krivična djela, na način, u vrijeme i u mjestu, kako je to opisano u izmijenjenom činjeničnom opisu optužnice

– Tužilac nije dokazivao, pa samim tim nije ni dokazao, da su se u kući koju je koristila optužena Rada Trišić , na adresi iż činjeničnog opisa, desile te radnje, kako polna radnja izjednačena sa obljubom, tako i fotografisanje kamerom mobilnog aparata. Ovakav zaključak je rezultat uvida u sve provedene dokaze. Sudsko vijeće ukazuje na nepostojanje sporne fotografije, jer je ista bila pohranjena, navodno, na CD, od kojeg je dokaza Tužilac odustao, s obzirom da se nije mogao “otvoriti”- navodi se u obrazloženju presude.

(dnevniavaz)