Zoran našao najjeftinije grijanje, za zimu potroši 100 € : Nisu ni drva ni pelet – ovo je mnogo bolje, a u kući pretoplo

Region

Janko Turčan godinama se grijanje na sojinu slamu, a pored toga što je jeftino, ovo je i jedan od zdravijih način grijanje.

Janko Turčan iz Stare Pazove pronašao je način za jeftin, a zdrav način grijanje, a grijanje se na sojinu slamu. Tokom cijele grijne sezone, za preko 200 kvadrata, potroši samo 200 KM. Janko nije jedini koji koristi ovakav vid grijanja u Pazovi ima desetak komšija koji se na isti način griju.

Janko ima sobni termostat sa kojim reguliše temperaturu koju želi da ima u prostorijama, a u tome mu pomažu i ventili.

“Ja se grijem na sojinu slamu, a sam proizvodim soju i kao nus proizvod, slama koja bi se koristila kao humusna struktura u zemlji, ja je koristim za loženje. Znači, moj kotao radi na bale od sojine slame“, otkriva Janko.

On godišnje spremi oko 1.200 bala, što mu je dovoljno za jednu grejnu sezonu.

“Moja sezona grijanja, od prve do posljednje bale, košta 200 KM. Nema laži, nema prevare. Zašto? Zato što je to moja slama, imam svoju balirku, kupim nešto kanapa i utrošim nešto goriva. U skupljanje slame učestvuje samo naša četvoročlana porodica. Oko 4 dana odvojim da spremim ogrijev za sezonu grijanje“, otkriva Janko i dodaje:

“Princip cijelog kotla i instalacije radi sa dva miješna ventila i sa dvije pumpe. Jedan miješni ventil je vezan između peći i rezervoara, kao akumulator toplote kapaciteta 2.000 litara. Drugi miješni ventil i pumpa izvlače iz tog rezervoara temperaturu i šalje mi prema objektima. Faktički, to je sistem TA peći“, objašnjava Janko princip funkcionisanja njegovog grijanje.

Nedostaci ovog vida grijanja su što je prije svega potrebno dovoljno skladištenog prostora za bale, tako da one ostanu suhe, jer se onda stvara problem pri sagorevanju slame. Takođe, kotao je potrebno puniti na svakih pola sata do 40 minuta.

Kotao je prije više od deceniju platio oko 1.200 evra. Kako kaže, kotao istog kapaciteta za čvrsta goriva tada je koštao oko 1.000 eura. On je dao 200 eura više za kotao u koji može da uđe cijela bala.

Janko je probao i drugu slamu i odgovorno tvrdi da je najkvalitetnija sojina slama.

“Prevashodno što je poluceluloza“, kaže Janko i dodaje da za nedjelju dana napuni mali kontejner pepela. Po njemu, sojina slama ima najbolji stepen iskorišćenja i najbolje grijanje, prenosi Agromedia.

Janko je otkrio i način priprema bale.

“Treći dan poslije skidanja soje ja baliram. Zato što nije izgubila vlagu u sebi i kada je ispresujem bude vižljastija. Ne smijem da dozvolim da mi stoji 10-20 dana na njivi, da je hvata rosa, kiša, sunce“, priča Janko. Ovako balirana slama, kada počne da gori, dobije vazduh i raširi se i tada gori punim kapacitetom.

On ne loži sve vrijeme, jer kako je rekao na početku, cijeli sistem funkcioniše poput TA peći.

Sistem ima akumulator toplote, koji je Janko obložio sa balom mineralne meke vune i zaštitio ciradom kako ne bi uopšte gubio temperaturu. Termostate podešava tako da, kada sagori 8 bala tokom dana i podigne temperaturu na termostatu akumulatora na određeni nivo, ako je počeo sa loženjem danas u 2h popodne do sutra do 2h popodne nema potrebe da troši dodatne bale. Akumulator će sačuvati temperaturu i slati je u objekte.

titox.net