PUTIN ZA 10 DANA PLANIRAO DA ZAUZME UKRAJINU! TAJNI PLANOVI: Specijalne službe imale zadatak da ubiju ukrajinsko rukovodstvo!

Svijet

Britanski istraživački centar za odbranu i bezbednost otkrio je navodne detalje o moskovskom planu pre invazije na Ukrajinu, na osnovu navodno zarobljenih ruskih dokumenata koje je potpisao Vladimir Putin.

Rusija je planirala zauzme Ukrajinu u roku od 10 dana i pripoji je do avgusta ove godine, saopštio je Kraljevski institut ujedinjenih službi za odbrambene i bezbednosne studije (RUSI).

Istraživački centar navodi da čak ni zamenici šefova u ruskoj vojsci nisu znali plan za invaziju i okupaciju Ukrajine sve do nekoliko dana pre početka invazije, a taktičke vojne jedinice nisu primale naređenja do nekoliko sati pre toga.

Zauzimanje ukrajinskih nuklearnih elektrana, centralne banke i parlamenta

Dokumenti su takođe otkrili da je Rusija planirala da zauzme ukrajinske elektrane, aerodrome, vodosnabdevanje, centralnu banku i parlament – i da su ruske specijalne službe imale zadatak da ubiju ukrajinsko rukovodstvo.

Činilo se da Rusi pretpostavljaju da će zvaničnici ukrajinske vlade „ili pobeći ili biti zarobljeni zbog brzine invazije“, navodi RUSI.

Ukrajinska obaveštajna zajednica takođe veruje da je Rusija planirala da upotrebi beloruske vazduhoplovne jedinice za zauzimanje nuklearnih elektrana Rivne i Hmeljnicki.

U planu invazije su navodno bile i detaljne zavere za zauzimanje ukrajinskih nuklearnih elektrana kako bi se zaklonile ruske trupe, stekla kontrola nad energetskim sistemom zemlje i potencijalno ucenjivale evropske zemlje rizikom od zagađenja radijacijom.

Rusija je planirala da započne invaziju „masovnom kampanjom raketa i vazdušnih napada“ na ukrajinske vojne ciljeve, prenosi je RUSI.

Dodaje se da Moskva neće ciljati kritičnu infrastrukturu kao što su elektrane i železnice jer su one bile ključne za njene planove da okupira zemlju.

Eliminisanje ukrajinskih zvaničnika

Ruski kontraobavještajni režim sastavio je spiskove nekih Ukrajinaca, koji su bili podeljeni u četiri kategorije: oni koje treba ubiti, oni koje treba zastrašiti, oni koji se smatraju neutralnim i koje treba podstaći na saradnju i oni koji su spremni da sarađuju.

Zvaničnici su planirali da registruju stanovništvo putem čišćenja od vrata do vrata i kampova za filtriranje, naveo je RUSI.

Rusija je navodno planirala i prisilnu saradnju regionalnih guvernera i lokalnih vlasti, a FSB je imao zadatak da uhvati lokalne zvaničnike. Vremenom je planirala da dovede učitelje i druge zvaničnike iz Rusije da započnu „prevaspitavanje Ukrajinaca“.

Kurir.rs/Nova

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs