Ubijena žena ispred bolnice u Prištini, Kurti: Riječ je o trudnici kojoj je presudio muž

Crna hronika

Oko 35 godina, ni na pola života, a dijete koje je htjela da rodi nije ni započelo život, naveo je Kurti

U dvorištu Ginekološke klinike Kliničko-bolničkog centra u Prištini večeras je pronađeno beživotno tijelo 35-godišnje žene. Sumnja se na ubistvo, potvrdili su iz Kosovske policije za Kohu. Iako za sada nema potvrde policije, kosovski premijer, Albin Kurti, saopćio je da je riječ o trudnoj ženi, koju je ubio suprug.

– Oko 18.00 sati dobili smo informaciju o beživotnom tijelu u dvorištu Kliničko-bolničkog centra u Prištini. Policija je odmah izašla na lice mjesta, kao i ljekarska ekipa koja je konstatovala smrt nastradale žene stare oko 35 godina – kazala je portparolka policije Flora Ahmeti, prenosi KosSev.

Precizirala je da se na osnovu prvih informacija sa terena sumnja na ubistvo.

– Policija trenutno u koordinaciji sa tužiocem vrši uviđaj i nastavlja sa preduzimanjem svih istražnih radnji, u cilju potpunog rasvjetljavanja događaja – rekla je ona.

Mediji s Kosova večeras izvještavaju, pozivajući se na svoja saznanja – da je ubijena žena bila trudnica koja je čekala da se porodi, kao i da se sumnja da je ubistvo izvršio njen suprug od kojeg se razvodila vatrenim oružjem.

Brojne reakcije
U međuvremenu su uslijedile reakcije najviših zvaničnika na Kosovu koji su osudili ubistvo.

Među njima je i kosovski premijer, Albin Kurti, koji je saopćio također da je ubijena žena bila trudna, kao i da je, kako je naveo, ubistvo izvršio njen suprug.

– Dva anđela na prljavom nebu. Okrutno ubistvo. Ubijena je još jedna žena. I to od strane njenog muža. U dvorištu bolnice. Gdje ljudi treba da se liječe. U dvorištu Ginekološke klinike. Gdje se porađaju žene. Ugašen je život koji je donosio drugi život. Žena je bila trudna. Oko 35 godina, ni na pola života. A dijete koje je htjela da rodi nije ni započelo život. Okrutni ubica. Čak i čovjek koji puca na ženu koju je trebalo da zaštiti – poručio je Kurti u objavi na Facebooku.

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, u međuvremenu je naveo da je šokiran, te da “ovaj ružan i kukavički čin protivriječi albanskoj tradiciji i samoj ljudskoj logici”.

On je također dodao da sam rad organa reda i mira nije dovoljan.

– Potrebna nam je mobilizacija nas kao društva, na svim nivoima, da se ovakve tragedije spriječe i da ih nikada ne doživimo. Dijelimo bol sa porodicom i svim građanima Kosova – poručio je Haradinaj.

Večeras se redom oglašavaju i drugi prištinski zvaničnici koji osuđuju ubistvo, među kojima su kosovska predsjednica, Vjosa Osmani, predsjednik skupštine, Gljauk Konjufca, predsjednik PDK Memlji Krasnići i potpredsjednica ove stranke, Vljora Čitaku (Vlora Çitaku), lider LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), lider AKR, Bedžet Pacoli (Behgjet Pacolli).

Zakazan protest
Mreža kosovskih žena za sutra je, zbog ubistva trudnice, najavila protest u Prištini. Pozvali su građane da im se sutra u 16 sati pridruže na gradskom trgu.

– U snu, u svakodnevnici, u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, javnim i privatnim prostorijama, u parkovima, na ulicama, iza zidova naših domova. Nijedan prostor nije siguran za nas – njihova je glavna reakcija.

Protest organizuju kako bi, poručuju, ispoljile kolektivni bol, izrazile tugu zbog sistematskog nasilja – “gdje žene ubijaju muškarci samo zato što su žene”.

Podsjetile su da su samo u roku od sedmicu dana, dva muškarca ubila dvije žene.

– Žene su ubijene. Muškarci su ih ubili. Ubili su ih jer su ih institucije, niskim kaznama, bodrile. Ubili su ih jer kultura nekažnjivosti jača patrijahalni mentalitet – ističu.

(dnevniavaz)