POGINUO RUSKI MILIJARDER (53) POD MISTERIOZNIM OKOLNOSTIMA: Helikopter se srušio u švajcarskom selu, dve stvari BUDE SUMNJU (FOTO)

Svijet Uncategorized

Ruski milijarder Vičeslav Taran (53) poginuo je u helikopterskoj nesreći u Švajcarskoj pod misterioznim okolnostima, piše britanski The Sun.

Naime, nesreća se dogodila na jugoistoku Francuske u blizini sela Elze, nakon što je helikopter Eurocopter EC130 (H130) poleteo iz Lozane.

Prema navodima britanskog tabloida koji se poziva na lokalne medije iz Monaka, u helikopteru je bilo predviđeno da bude još jedan neimenovani putnik, ali on je u poslednjem trenutku otkazao ukrcavanje na koban let.

Druga stvar koja budi sumnju jeste činjenica da mu se helikopter srušio po lepom vremenu, prenosi Daily Mail.

Francuski pilot (35), koji je upravljao letelicom, takođe je poginuo u nesreći.

Zamenik javnog tužioca u Nici posetio je mesto nesreće i rekao da ne može isključiti krivicu “trećeg lica”.

Inače, Taran je osnivač trgovačke i investicione platforme Libertek i Forek Club, a prema pojedinim informacijama bio je blizak sa ruskim obaveštajnim službama.

Međutim, on je navodno imao veze sa ruskim spoljnim obaveštajnim službama.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN opisala ga je kao „milijardera kripto biznismena”, optužujući ga da je odgovoran za „pranje ruskih sredstava kroz sistem operacija kriptovaluta”, prenosi The Daily Star.

Niz misterioznih smrti ruskih biznismena

Taranova smrt je usledila nakon što su brojni ruski biznismeni umrli u misterioznim okolnostima, u periodu nakon izbijanja ruskog rata u Ukrajini.

Ranije ovog meseca, Viktor Čerkesov, 72, bliski KGB-ov špijunski mentor ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je pretrpeo degradaciju nakon što se usudio da javno kritikuje lidera Kremlja, umro je od neobjašnjive „ozbiljne bolesti“.

Među nedavnim smrtnim slučajevima je i Ivan Pečorin, 39, direktor Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika, koji je u septembru “pao preko palube” sa svoje jahte.

Pavel Pčeljnikov (52), PR menadžer Ruskih železnica ubijen je istog meseca u svom stanu u Moskvi.

Na listi misteriozno poginulih je i Aleksandar Tjulakov (61), visoki izvršni direktor Gasproma, koji je pronađen obešen u svojoj kući, takođe u Moskvi.

(Kurir.rs/The Sun/Daily Star/Daily Mail)