Stadion na kojem je otvoreno Svjetsko prvenstvo gradila je i firma iz BiH

Sport

Najavljen je kao objekat koji ne samo da će zadovoljiti sve kriterije FIFA-e, već će postaviti nove standarde održivosti energije i zaštite okoline

Svjetsko prvenstvo u fudbalu otvoreno je danas u Kataru. Katar je za ovo prvenstvo izgradio niz novih stadiona a ono što je interesantno je da je unjihovoj izgradnji učstvovavala i bh. kompanija.

Naime, kako piše BiznisInfo riječ je o firmi VS Trend iz Bihaća koja je na stadionu Al Bayt bila zadužena za kompletne radove na ventilaciji, instalacijama i protoku vode na stadionu, ukratko svemu onome što je bitno kako bi stadion kao objekat mogao funkcionisati.

Stadion je vrijedan 770 miliona eura.

– Ukupno je oko 250 radnika angažovano na ovom projektu. Trenutno ih je na gradilištu oko 200. U pitanju su radnici iz cijele Bosne i Hercegovine – kazao je ranije direktor kompanije Sabahudin Blažević.

Stadion Al Bayt najavljen je kao objekat koji ne samo da će zadovoljiti sve kriterije FIFA-e, već će postaviti nove standarde održivosti energije i zaštite okoline. Zahvaljujući primjeni najnovijih GSAS i LEED standarda, fudbalski mečevi moći će se igrati na umjerenim temperaturama čak i po ljetnim vrućinama. (dnevniavaz)