Ko je bh. državljanin osuđen na doživotnu u Njemačkoj: Sin mu ispričao za bogatu ženu, krenuo da je opljačka pa je ubio

Region

On je stigao u Minhen i uputio se u kuću bogate žene. Popeo se preko ograde, otvorio prozore u prizemlju, ali je žena, koja je čula buku, stala ispred njega

Sud u Minhenu nedavno je osudio Milana R. (53),državljanina Bosne i Hercegovine zbog ubistva penzionerke Mire Kostov (67), državljanke Srbije. Ubistvo se dogodilo u decembru 2020. godine, a kako piše njemački “Bild”, Milan R. je proglašen krivim po svim tačkama optužnice.

Upravo je optužnica ta koja i govori nešto više o ovom zločinu, ali i osuđeniku i njegovoj žrtvi. Naime, Milan R. je naveo da je po zanimanju mašinski inženjer, koji je pola svog života proveo u zatvoru.

Udario je najmanje osam puta
– Volio bih da mogu da vratim vrijeme unazad – bilo je sve što je Milan R. rekao pred sudom, gdje nije želio da iznosi odbranu. Kako stoji u optužnici, Milan R. je za bogatu penzionerku saznao od svog sina, koji je kratko vrijeme stanovao kod nje. Sin mu je, po dolasku u BiH, ispričao o bogatoj ženi koja posjeduje nekoliko imanja, a kod koje stanuju građevinski radnici kojima kiriju naplaćuje u gotovini, pa je Milan R. skovao plan:

– On je stigao u Minhen i uputio se u kuću Mire Kostov. Popeo se preko ograde, otvorio prozore u prizemlju, ali je Kostov, koja je čula buku, stala ispred njega. Udario ju je oštrim oruđem najmanje osam puta, sve dok nije pala na zemlju u lokvi krvi. To mu nije bilo dovoljno, pa ju je udario u glavu – navodi se u optužnici, piše “Merkur.de”.

Uhvaćen na granici BiH i Srbije
Milan R. se, navodi Merkur.de, dan nakon zločina autobusom vratio u BiH, da bi ga nekoliko mjeseci kasnije, tačnije 1. aprila, srbijanski policajci uhapsili na osnovu međunarodne potjernice dok je pokušavao preći granicu iz BiH u Srbiju.

Kasnije je isporučen minhenskoj policiji, a javni tužilac je podigao optužnicu za ubistvo iz koristoljublja i za prikrivanje drugog zločina.

Njega je odao DNK trag ispod žrtvinih noktiju, na osnovu čega je policija ušla u trag Milanu, te raspisala potjernicu. Kako Nezavisne pišu, radi se o Milanu Reljiću, koji je bio svjedok pokajnik u predmetu “Trezor” kojim je obuhvaćeno više optuženih za pljačke u kojima je ukradeno oko dva miliona KM.(dnevniavaz)