Slobodna Dalmacija: Otkrivaju se nove rupe u biografiji “sultanije Sebije”, nema dokaza o završenom studiju u Zagrebu

Region

Iz redova dr. Izetbegović pojavili su se, ipak, optužbe da je dio dokumentacije –​ otuđen

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ostaje pri dosadašnjoj izjavi kako je uvidom u evidenciju studenata postdiplomskog studija “Ultrasaund in clinical medicine” u akademskoj godini 1992./1993. u prvu godinu upisana Sebija Izetbegović, dr. med., piše Slobodna Dalmacija.

U dosjeu imenovane, međutim, ne postoji dokumentacija na osnovu koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost podataka navedenih u indeksu imenovane – kratka je izjava koju su u utorak dostavili sa zagrebačkoga Medicinskog fakulteta, nakon što je prošle sedmice Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) usvojio zaključak prema kojemu će se u idućih mjesec dana na Medicinskom fakultetu u Sarajevu formirati ad hoc komisija koja će još jednom pregledati “kompletnu dokumentaciju profesorice Sebije Izetbegović i sve što je vezano za vrijeme postdiplomskog studija na medicini”, a “službena informacija treba se dostaviti Univerzitetu u idućih 30 dana”.

Upisala je, ali…
Iako šturi u izjavi, zagrebački je Medicinski fakultet zapravo potvrdio ono što su ponavljali proteklih mjeseci kada je od njih zatraženo očitovanje o kratkotrajnoj epizodi njihove tadašnje studentice postdiplomskog studija, a danas moćne bosanskohercegovačke ljekarke prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, supruge lidera SDA Bakira Izetbegovića i odnedavno zastupnice te stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

Ukratko, kako je u više navrata proteklih mjeseci ponovljeno s tog fakulteta: tačno je da je Sebija Izetbegović 2. marta 1993. godine upisala navedeni posltdiplomski studij Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, međutim, u njenom dosjeu na fakultetu ne postoji niti jedan dokument da je ondje položila bilo koji ispit i završila poslijediplomski studij. Dakle, osim upisnog lista s fotografijom, u dosjeu nema ni ovjerenih prijavnica, ni zapisnika o ispitima, ni indeksa, tri uporišta na temelju kojih se na visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj obično može dokazati vjerodostojnost položenih ispita, te joj fakultet nije mogao, niti može danas, bez toga izdati uvjerenje o položenim ispitima.

Sa zagrebačkoga Medicinskog fakulteta nisu željeli davati nikakva daljnja objašnjenja ni informacije samim tim što je, kako saznaje Slobodna Dalmacija, Ministarstvo pravde BiH o ovom predmetu zatražilo međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravosuđa Hrvatske te su daljnje pravne radnje (istrage) po tom pitanju u toku, navodi Slobodna Dalmacija.

Kontraverze oko akademske karijere, odnosno studija i akademskog napredovanja moćne BiH ginekologinje Sebije Izetbegović, koje u BiH zbog njenog velikog utjecaja nazivaju “sultanijom”, podsjetimo, intenzivno tresu BiH posljednjih više od godinu dana. Spornom karikom u lancu njenog akademskog napredovanja, čini se, upravo je postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, kao početak sticanja magisterija koji je kasnije završila na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Kurjakova izjava
Podsjetimo, nejasnoće oko školovanja i akademskog napredovanja Sebije Izetbegović “eksplodirale” su lani kada je poznati zagrebački ljekar dr. Asim Kurjak najprije izjavio kako nikada nije bio mentor Sebije Izetbegović, no ubrzo nakon toga se ispravio kako pritom nije mislio na Sarajevo gdje joj jest bio mentor na doktoratu, nego je “govorio o doktoratu i postdiplomskom studiju, ali u Zagrebu”. Prema rekonstrukciji akademskog puta prof. dr. Sebije Izetbegović, kao i onoga što je sama izjavljivala tamošnjim medijima, ona je postdiplomski studij upisala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 2. marta 1993. godine, “pohađala je ovdje nastavu i položila 12 ispita”, a potom studij nastavila na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. To je bilo moguće jer je, kako je sama izjavila u martu ove godine za portal Faktor.ba, “nostrificirala ocjene iz zagrebačkog indeksa” na Medicinskom fakultetu u Sarajevu te je nakon nastavka studija tu magistrirala, a njen mentor bio je pokojni dr. Srećko Šimić, dok joj je na doktoratu mentor bio dr. Asim Kurjak.

Međutim, u međuvremenu je, primjera radi, Dnevni avaz objavio sliku njenog zagrebačkog indeksa, a među ostalim spornim detaljima, problematizirali su podatak iz njega prema kojemu je Sebija Izetbegović postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu upisala 2. marta 1993. godine, a već nakon 17 dana (?!) položila je prvi ispit, dakle, prije okončanja semestra i odslušanih predavanja. U kopiji indeksa vide se upisana imena kolegija i profesora te navodno nekoliko položenih ispita s ocjenama koje su navodno potpisali ti profesori, ali nema pečatirane potvrde niti o jednom završenom semestru, a kamoli studiju u Zagrebu.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) također je već istraživala postdiplomski studij prof. dr. Sebije Izetbegović na Medicini u Zagrebu, a u martu ove godine je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Hrvatske dobilo očitovanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu identično onome s početka teksta.

“Nije obaveza studenta da čuva prijave”
Sebija Izetbegović tada se u medijima branila kako nikada nije tvrdila da je u Zagrebu završila postdiplomski studij ni dobila diplomu, a za dokumentaciju koja nedostaje rekla je:

– Srećom je moj originalni indeks predan Medicinskom fakultetu u Sarajevu gdje sam nastavila i magistrirala. Nije obaveza studenta da čuva prijave i dosje, to nije ni fizički moguće. Čuvanje dokumentacije, u koju spada i dosje studenta je obaveza fakulteta u Zagrebu, tj. ustanove čiji sam student postdiplomskog studija bila – izjavila je za Faktor.ba u martu ove godine.

Koliko je poznato, barem na hrvatskim visokoškolskim ustanovama, student kojem je odobren prijelaz s jednog fakulteta na drugi mora s prethodnog fakulteta dobiti ispisnicu, a uz ostale dokumente, uz obrazloženu molbu za prijelaz, student je dužan priložiti i potvrdu o položenim ispitima i postignutoj prosječnoj ocjeni.

Zagrebački Medicinski fakultet tu potvrdu nije mogao ni izdati kad ne raspolaže nikakvom dokumentacijom da je ona te ispite ondje položila. Dnevni avaz, uz ostalo, ovih je dana pisao kako raspolažu nalazima tamošnje obrazovne inspekcije kako je od Medicinskog fakulteta Sarajevo Tužilaštvu KS predočen dokument kojim se Sebiji Izetbegović priznaje ekvivalencija ranije stečenih prava, to jest položeni ispiti na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Međutim, radi se tek o dva lista papira na kojima je ručno napisano/pobrojeno deset ispita s ocjenama iz ovjerene kopije indeksa, piše Dnevni avaz. Nema ni podatka koji je položeni ispit na Medicinskom fakultetu u Zagrebu (prema indeksu) ekvivalent kojem ispitu prema nastavnom planu i programu Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Ekvivalenti ispitima
Na tu su “ekvivalenciju” posumnjali i na prošlosedmičnoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu gdje su zatražili formiranje nove komisije koja će provjeriti kompletnu dokumentaciju Sebije Izetbegović. Naime, podsjetimo, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj pojasnio je kako u dokumentaciji kojom raspolaže Univerzitet postoje određeni nedostaci “koji nisu jednostavni za ignorirati”, a prof. dr. Izetbegović dobit će priliku izjasniti se i dati svoje objašnjenje. Rektor je kazao i kako je “Izetbegović uredno izabrana u akademska zvanja, ali da su uočeni neki nedostaci”.

– Mi u jednom paketu dokumenata koji su sastavili Medicinski fakultet i KCUS nemamo uvjerenje o položenim ispitima u Zagrebu. Nema da je izvršena ekvivalencija. Profesorica Izetbegović možda to ima kod sebe, ali ne želi dati. To su ključni dokumenti na osnovu kojih je nastavljen postdiplomski studij – rekao je, prema pisanju Dnevnog avaza, rektor Škrijelj, a mediji iz BiH pišu i kako je najavio da će se “ako se uoče nedostaci, oduzeti diploma gospođi Izetbegović”.

Iz redova dr. Izetbegović pojavili su se, ipak, optužbe da je dio dokumentacije –​ otuđen.

Kako bilo, u cijelom ovom komplotu sumnji i istraga ostaje pitanje – hoće li manjak “zagrebačke” dokumentacije na kraju stajati Sebiju Izetbegović akademske karijere, pita Slobodna Dalmacija.(dnevniavaz)