U Kijevu pao prvi snijeg, dok je širom zemlje više od 10 miliona Ukrajinaca bez struje

Svijet

U Kijevu je pao prvi snijeg, a službe rade na ponovnom uspostavljanju opskrbe strujom u cijeloj zemlji nakon što je Rusija početkom ove sedmice izvela, prema tvrdnjama Ukrajinaca, najteže bombardovanje civilne infrastrukture od februara

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) donijela je u četvrtak treću rezoluciju od izbijanja rata u Ukrajini, uz apelaciju na Rusiju da prekine sve akcije u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima, posebno je pozvavši na trenutno povlačenje iz elektrane Zaporožja.

Odbor guvernera te UN-ove agencije broji 35 članova, a kako je saznao Reuters od diplomata koji su glasovali iza zatvorenih vrata. 24 zemlje glasale su za rezoluciju, Rusija i Kina bile su protiv, dok su Kenija, Namibija, Indija, Pakistan, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Vijetnam bile suzdržane.

– Izražavamo ozbiljnu zabrinutost što Ruska Federacija nije poslušala pozive Odbora da odmah obustavi sve akcije protiv i u nuklearnim objektima u Ukrajini te tražimo da to odmah učini – stoji u tekstu rezolucije.

Odbor je izrazio i zabrinutost zbog neprihvatljivog pritiska i pritvaranja ukrajinskog operativnog osoblja u nuklearnoj elektrani Zaporožja, kao i stalnih prekida vanjske opskrbe električnom energijom nakon granatiranja u okolnom području.

Kako piše Reuters, ukrajinsko osoblje nastavlja upravljati elektranom Zaporožja u uslovima za koje IAEA ocjenjuje da ugrožavaju sigurnost elektrane. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje koje je oštetilo zgrade u nuklearki i presjeklo električne vodove važne za hlađenje goriva reaktora i izbjegavanje nuklearnog taljenja.

Čelnik IAEA-e Rafael Grosi (Grossi) pozvao je na uspostavu zaštitne zone oko elektrane, kako bi se zaustavilo granatiranje i smanjio rizik od katastrofalne nuklearne nesreće.

Više od 10 miliona Ukrajinaca bez struje
Više od 10 miliona Ukrajinaca trenutno nema električne energije, objavio je u četvrtak navečer predsjednik Volodimir Zelenski, dok je ukrajinska vojska saopćila da se energetska infrastruktura u zemlji nalazi pod stalnim ruskim napadima.

– U ovom trenutku više od deset miliona Ukrajinaca nema struju, posebno u regiji Kijeva – izjavio je ukrajinski predsjednik u video obraćanju, dodajući da su vlasti u nekim mjestima naredile prisilno hitno isključenje struje.

U Kijevu je pao prvi snijeg, a službe rade na ponovnom uspostavljanju opskrbe strujom u cijeloj zemlji nakon što je Rusija početkom ove sedmice izvela, prema tvrdnjama Ukrajinaca, najteže bombardovanje civilne infrastrukture od februara i početka rata.

Ukrajina obično ima duge, hladne zime sa srednjim temperaturama nekoliko stepeni ispod nule, a najnižim do minus 20 stepeni Celzijevih. Agencija UN-a je rekla da stoga prijeti ozbiljna humanitarna kriza, gdje će ove zime milioni biti suočeni sa “stalnim isključenjima struje”.

Ukrajinska vojska je saopćila da se energetska infrastruktura nalazi pod upornim napadima ruskih projektila i dronova, od glavnog grada Kijeva na sjeveru do Dnjepra u centralnoj Ukrajini i Odese na jugu.

Žestoke borbe u Donjecku
Ukrajinske snage su u protekla 24 sata oborile dvije krstareće rakete, pet projektila koji se lansiraju iz zraka i pet bespilotnih letjelica Shahed-136 iranske proizvodnje, tvrdi ukrajinska vojska.

Ukrajinska vojska obavijestila je i da se u regiji Donjeck odvijaju najteže borbe u dosadašnjem devetomjesečnom ratu, pri čemu su ruske snage ojačane trupama povučenima iz Hersona na jugu.

Ruske snage artiljerijom su gađale gradove Bahmut i obližnji Soledar, između ostalih, rekla je ukrajinska vojska. Ruska vatra također je pogodila Balakliju u sjeveroistočnoj regiji Harkov, kao i Nikopolj, grad blizu Zaporožja, gdje se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana, saopćila je ukrajinska vojska, čiji izvještaj Reuters nije uspio dodatno provjeriti.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič odvojeno je objavio da je u Zaporožju poginulo sedam ljudi, a da su ukrajinske snage odbile ruske napade na grad Huljajpole u toj regiji.(Izvor:Avaz.ba)