Još jedna misteriozna smrt u Rusiji: Pukovnik Bojko, blizak Putinu, pronađen mrtav u svom uredu

Svijet

Kako piše Mirror, Bojko, koji je bio zamjenik šefa prestižne Pacifičke više pomorske škole Makarov u Vladivostoku, pronađen je s višestrukim ranama od metaka na tijelu

Pukovnik Vadim Bojko (44), bliski saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, pronađen je mrtav u svom uredu u Rusiji.

Kako piše Mirror, Bojko, koji je bio zamjenik šefa prestižne Pacifičke više pomorske škole Makarov u Vladivostoku, pronađen je s višestrukim ranama od metaka na tijelu.

Otac dvoje djece, koji je navodno bio zadužen za naoružanje i municiju na elitnoj akademiji, došao je na posao kao i obično, ali ubrzo nakon što je ušao u svoj ured, začulo se pet hitaca, navode izvještaji.

Dežurni oficir koji je čuo pucnjavu potom je došao na lice mjesta i vidio Bojkovo tijelo.

Dok su prvi izvještaji u Rusiji govorili da se sumnja na samoubistvo, medij BAZA, koji ima bliske veze s policijom, tvrdi da su kriminalistički istražioci pronašli pet čahura i četiri pištolja Makarov pored mrtvog pukovnika. Postavlja se pitanje kako je pukovnik mogao sam sebi pet puta pucati u prsa.

Vladimir Osčenko, direktor lokalne televizije, također vjeruje da se Bojko ubio.

– Kada se oficiri počnu ubijati, nešto nije u redu s državom i državnom službom – napisao je Osčenko na Facebooku, dodajući da su Bojkovo samoubistvo potvrdili odjel za medije Tihookeanske flote i admiralski savjetnici kapetana flote, javlja nezavisni ruski medij Meduza.

Bojko je posljednji u nizu Rusa na visokim pozicijama koji su umrli u misterioznim okolnostima od početka rata u februaru.

Podsjetimo, od početka ove godine, a pogotovo nakon agresije na Ukrajinu 24. februara, Rusiju je zapljusnuo val misterioznih samoubistava ili vrlo čudnih padova kroz prozor poznatih ruskih poduzetnika, oligarha i menadžera iz energetskog i vojnog sektora, uglavnom bliskih ili s dobrim vezama u Kremlju.(Izvor:Avaz.ba)