Najjači Vučićev politički govor do sada! Predsednik Srbije u Parizu pokazao snagu naše zemlje

Region

Pustite da vodimo zemlju. Na ozbiljan i odgovoran način. A rezultati sve pokazuju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio iz Pariza, nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati.

Kako je Vučić istakao, izuzetno je zadovoljan današnjim sastankom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, dodajući da je dosta stvari o kojima trenutno ne može da govori.

– Razgovarali smo dugo. Razgovarali smo i o KiM. Poneo sam sva dokumenta koji potvrđuju stavove Srbije, predao ih, govorio o ozbiljnosti našeg pristupa, želju da se situacija stabilizuje, ali i frustraciji našeg naroda. Srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi – rekao je Vučić. – Govorili smo i o evropskoj perspektivi. O saradnji. Zadovoljan sam razgovorima.

Predsednik je rekao da očekuje posetu Makrona Beogradu početkom sledeće godine, te dodao da francuskog predsednika doživljava kao iskrenog prijatelja naše zemlje, navodeći da je siguran u to, da i Makron Srbiju izuzetno poštuje i ceni.

– On je predsednik velike zemlje, ja sam predsednik jedne ponosite, za mene najlepše zemlje, ali ipak male. Ja Makrona doživljavam kao prijatelja.

– Postojala je mogućnost susreta sa Kurtijem, ja sam uvek spreman ali ne verujem da će ga biti, razgovarali smo o mnogo toga, Srbi su jasno napisali u zvaničnom saopštenju uslove o povratku u ustanove – rekao je predsednik Vučić.

Govoreći o dešavanjima na KiM, Vučić ističe da je uvek spreman za kompromis, ističući da ne veruje da će ga biti, zbog prištinske strane.

– Rekli smo šta su uslovi za povratak u institucije, ali ne znamo šta će se desiti dalje. Mi smo imali dobar stastanak zbog naših bilateralnih odnosa, i drugih, a što se Prištine tiče, nisam optimističan. Doneo sam danas dokument za tablice, i pokazao ih Makronu. Oni neće to da daju, jer su to jednostrano ukinuli 2020. godine. Ja samo tražim ono što piše – rekao je Vučić.

Vučić o ruskom povlačenju iz Hersona: Šta to znači za Srbiju?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je šta znači povlačenje Rusije iz Hersona za našu zemlju.

– Mogu da govorim šta to znači za nas, ne mogu o njihovim odnosima da govorim. Očigledno je da postoje neki razgovori koje više ne negiraju ni Amerikanci ni Rusi. To je dobra stvar da postoje neki razgovori. Nekom će se rešenju približavati kada postoje neki razgovori. Nisam verovao da je to moguće. Drago mi je da je moguće i što je moja procena po tom pitanju bila pogrešna. Mislio sam da će Rusi pružiti žešći otpor oko Hersona, očigledno sam pogrešio – rekao je Vučić i dodao:

– Nama to pokazuje koliko moramo sami da kreiramo i brinemo o našoj budućnosti. Moramo sami o sebi da brinemo, ako hoćemo i želimo da branimo našu vojnu neutralnost. Nama je svima jasno koliko je naša pozicija teška.

Na pitanje da li će sada biti dodatnih pritisaka Vučić kaže: – Sada mogu da nam kažu: “Pogledajte kako su prošli Rusi, a kako ćete proći vi mali Srbi”. Uvek to mogu da izvuku iz fioke. Ali dobro, mi znamo kako da se ponašamo. Neke lekcije smo naučili, a brinućemo o sebi i vojno, čuvajući svoju vojnu neutralnost.

Vučić: Pustite da vodimo zemlju, na odgovoran i ozbiljan način, rezultati sve pokazuju

Na pitanju da li ćemo uvesti sankcije Rusiji predsednik je podsetio da je Srbija iznela stav o ratu u Ukrajini četvrti dan nakon početka.

– Otkriću vam tajnu. Bilo je nas sedmoro ili osmoro u kabinetu. Nije pisala moja sekretarica, lično sam svojom rukom pisao zaključke. Sam sam ih pisao. Ti zaključci su politika koju vodim, moj život i život Srbije. Ti zaključci su izdržali 270 dana najgorih pritisaka u savremenoj srpskoj istoriji. Zato što su oni naša suština i srž. Da čuvamo Međunarodno pravo, da osudimo one koji krše to pravo, ali i da ne vodimo politiku sankcija. Možemo možda od toga da se odreknemo u slučaju da imamo mač nad glavom, i to ne bih krio od naroda. Nemamo mač nad glavom, i ja to znam, nije lako, nije jednostavno, a to niko ne zna bolje od mene – rekao je predsednik.

– Nikakav problem u Srbiji niko nije imao, kao što imaju ovde sa povećanjem cena gasa i električne energije. Pustite da vodimo zemlju, na odgovoran i ozbiljan način, rezultati sve pokazuju. Srbija je ozbiljna i nezavisna zemlja. Borimo se za nezavisnost svoje Srbije. Za snagu svoje Srbije i poštovanje našeg stava. Nije to pisano da bismo držali konkerenciju za novinare, nego da bi ušlo u istoriju, kako je jedna mala slobodarska zemlja rekla nešto drugačije od ostalih, i izdržala sve. Probu prijateljstva, poštovanja i odgovornosti. Kad budem morao, ja ću to naciji da kažem, ali samo onda kad budem morao.

Završen sastanak, Makron ispratio Vučića do automobila

Nakon sastanka predsednik Makron ispratio je predsednika Vučića do automobila i srdačno su se pozdravili a što se vidi na priloženim slikama.

Vučić i Makron do sada imali 15 susreta

Poslednji put Vučić i Makron, koji su do sada imali 15 susreta, razgovarali su početkom oktobra u Pragu, u okviru samita o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice, kada je održan trilateralni sastanak, kojem je prisustvovao i nemački kancelar Olaf Šolc.

Podsetimo, predsednik Vučić stigao je u dvodnevnu posetu Parizu gde će sutra učestvovati na petom Pariskom forumu o miru, a sutra ga očekuje i radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Ovaj susret dolazi u momentu kada je Beogradu predstavljen nemačko-francuski plan za rešavanje spora između Beograda i Prištine. objektiv.rs