Rusija dala 140 miliona eura u gotovini Iranu u zamjenu za smrtonosne dronove

Svijet

Oružje koje je Rusija poslala Iranu bilo je dio pošiljke britanske i američke vojne opreme koja je “pala u ruske ruke”, a bila je namijenjena ukrajinskoj vojsci

uski vojni avion tajno je na aerodrom u Teheranu u avgustu prevezao gotovinu i tri modela oružja – britanski protivtenkovski projektil NLAW, američki protivtenkovski projektil Javelin i protivzračni projektil Stinger, prenosi Sky News.

Oružje koje je Rusija poslala Iranu bilo je dio pošiljke britanske i američke vojne opreme koja je “pala u ruske ruke”, a bila je namijenjena ukrajinskoj vojsci, kaže tajni izvor. Izvor navodi da Iranski korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) sada može proučiti i kopirati zapadnu tehnologiju.

– Vjerovatno će koristiti obrnuti inženjering pa to oružje koristiti u budućim ratovima – rekao je izvor.

Još jedna pošiljka
Iran je Rusiji zauzvrat dao više od 160 bespilotnih letjelica, među kojima i 100 Shahed-136 bespilotnih letjelica, kaže izvor. Ovi dronovi dobili su nadimak “dronovi samoubice” jer pri sudaru eksplodiraju. Izvor kaže da su Teheran i Moskva u proteklih nekoliko dana dogovorili još jedan posao s bespilotnim letjelicama, vrijedan 200 miliona eura.

– To znači da će se uskoro dogoditi još jedna pošiljka bespilotnih letjelica iz Irana – rekao je.

Vojne snage Vladimira Putina Ukrajinu u zadnje vrijeme sve više napadaju bespilotnim letjelicama. To im je uz sad već standardne napade projektilima omogućilo da ciljaju ključne tačke za opskrbu strujom i vodom širom Ukrajine, čak i u Kijevu. Baražne vatre ubile su brojne civile, izazvale česte nestanke struje i alarmirale ukrajinsku zračnu odbranu, koja sada koristi skupe protivzračne projektile protiv mnogo jeftinijih dronova.

Justin Bronk, viši naučnik saradnik na Institutu Royal United Services u Londonu, kaže da su iranski dronovi postali ključni za rusko napredovanje.

– Da Iran nije isporučio Shahede, ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu za struju i vodu bili bi znatno manje učinkoviti – rekao je.

Potencijalna prijetnja
Još veća potencijalna prijetnja za Ukrajinu je to što je Iran navodno pristao Rusiji dopremiti veće i sofisticiranije balističke projektile. Ako je to istina, ukrajinski ambasador u UK-u Vadim Pristajko kaže da će to biti “prava, prava prijetnja” za Ukrajinu.

– Ako dobiju velik broj balističkih projektila, suočit ćemo se s velikim problemima – kazao je.

Iz Irana kažu da su nagađanja o balističkim projektilima “potpuno netačna” iako su nedavno napokon priznali da su u Moskvu slali bespilotne letjelice. Ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian je u subotu rekao da se to dogodilo prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

No Ukrajina, SAD i Francuska optužili su Iran da je Rusiji bespilotne letjelice poslao nedavno. Ne zna se koliko ih je tačno poslano, ali iz SAD-a su u julu najavili da Iran Rusiji planira poslati na stotine dronova.

Tajni izvor Sky Newsu je dao satelitske slike ruskih vojnih aviona u Teheranu kao dokaz da se transakcija vezana za bespilotne letjelice dogodila 20. avgusta. Izvor vjeruje da je jedan od aviona, Ilyushin IL-76, prevezao 140 miliona eura i zapadno oružje.

Jedna satelitska slika snimljena je 20. avgusta ujutro u 1 sat i 17 minuta, a prikazuje dva aviona u zračnoj luci Mehrabad u Teheranu. Druga je snimljena u 3 sata i 30 minuta ujutro, a na njoj je jedan od aviona na pisti za polijetanje, dok se drugi okreće. Na posljednjoj slici, snimljenoj 3 i po sata kasnije, aviona više nema u zračnoj luci.


Vrijedna oprema
Vjerovatno je da je bar jedan od njih, ako nisu oba, odletio s iranskim dronovima, tvrdi izvor. Dodaje i da je od 20. avgusta iz Irana odletjelo bar pet ruskih aviona koji su prenosili iranske dronove.

Što se tiče opreme, izvor navodi da je Iran poslao: 100 dronova Shahed-136, 60 manjih dronova Shahed-131 i šest dronova Mohajer-6. Za razliku od “samoubilačkog” aviona Shahed, Mohajer-6 je naoružana bespilotna letjelica koja može bacati i lansirati streljivo.

Na upit o tome zašto je Rusija Iranu slala britansko i američko oružje, izvor je kazao da je to vjerojatno da bi obrnutim inženjeringom kopirali njihovu tehnologiju. Navodi da su isti proces koristili i na američkom špijunskom dronu koji je 2011. došao u njihove ruke, zahvaljujući čemu su vjerojatno razvili svoje Shahed dronove.

– Mislimo da su Iranci dokazali da imaju učinkovit sistem obrnutog inženjeringa, to dokazuju i bespilotne letjelice koje su napravili obrnutim inženjeringom američke bespilotne letjelice koju su zarobili 2011. – rekao je izvor.

– Čini se da Iran želi izvući korist iz rata u Ukrajini tako što od Rusa dobiva zapadne tehnologije koje će mu biti korisne u budućnosti – kao što je to bio slučaj i u prošlosti – dodaje izvor.

Obrnuti inženjering letjelice
Američki nadzorni dron RQ-17 Sentinel zarobljen je u decembru 2011. Iranski zapovjednik tvrdio je godinu nakon toga da je njegova zemlja napravila obrnuti inženjering letjelice i da gradi kopiju.

Moskva je prošlog mjeseca negirala da je u Ukrajini koristila iranske bespilotne letjelice.

– Koristimo rusku opremu, ruske nomenklature – rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov 18. oktobra i sva daljnja pitanja preusmjerio je na ministarstvo obrane.(Izvor:Avaz.ba)