Putin: Hirošima je dokaz da ne morate napasti veliki grad kako bi dobili rat

Svijet

Predsjednik Kine Si Đinping (Xi Jinping) je u petak osudio nuklearne prijetnje Kremlja

Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom razgovora sa kolegom iz Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) izjavio je da nuklearni napadi na Hirošimu i Nagasaki pokazuju da “ne trebate napadati velike gradove kako biste okončali rat”.

Na prijetnju ruskog atomskog udara, zapadni saveznici, ali i ukrajinski već duže vrijeme upozoravaju,

To se posebno odnosi na nuklearni oružje koje je dizajnirano da izazove razaranje na bojnom polju.

Obavještajni podaci
Kako se navodi u izvještajima američkih medija, Vašington (Washington) ima obavještajne podatke koji pokazuju da su visoki ruski dužnosnici nedavno razgovarali o tome kada i kako bi Moskva mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Ipak, dosta je onih na Zapadu sumnjaju da bi ruski predsjednik rizikovao globalni konflikt koji bi sasvim sigurno uslijedio nakon takve intervencije.

Predsjednik Kine Si Đinping (Xi Jinping) je u petak osudio nuklearne prijetnje Kremlja.

Mail on Sunday izvještava kako je izvor iz francuske vlade saopćio da je ruski predsjednik spomenuo Hirošimu u razgovoru s Makronom (Macronom), što je izazvalo kod francuskog predsjednika “izrazitu uznemirenost”.

Jasan nagovještaj
– Zvučalo je kao vrlo jasan nagovještaj da bi Putin mogao detonirati taktičko nuklearno oružje na istoku Ukrajine, a Kijev ostaviti netaknut. Čini se da je to poenta njegovih konstatacija – saopćio je francuski izvor.

Taj izvor je izjavio da dvojica predsjednika nedvojbeno su razgovarala o riziku od upotrebe nuklearnog oružja. Putin želi prenijeti poruku da su sve opcije na stolu, u skladu s ruskom doktrinom koja se odnosi na nuklearno oružje.

Makron je inače više puta razgovarao s Putinom. Datum poziva nije naveden.

U septembru je Putin objavio svoju najjasniju prijetnju da je spreman koristiti nuklearno oružje, rekavši da će se upotrijebiti “sva sredstva” za odbranu ruskog teritorija. (Izvor:Avaz.ba)