Prvi rezultati popisa u Srbiji: Značajan pad broja stanovnika

Region

Popis stanovništva uspješno je i u roku završen i na teritoriji grada Pirota gdje je popisano ukupno 50.099 lica, također manje nego 2011. godine kada je u tom gradu živjelo 57.911 lica

Iako se popis stanovništva u Srbiji nastavlja i nakon planiranog roka, pojedine općine uredno su završile popis i već objavile prve rezultate.

Dobijeni brojevi su, kako piše Blic, pokazale koliko se za deset godina broj stanovnika u Srbiji promijenio, tačnije “prorijedio”.

Kako je prije dva dana potvrđeno iz Republičkog zavoda za statistiku, u narednih sedam dana popis će se produžiti u Pančevu, Novom Sadu i Subotici, dok, kada je centalna Srbija u pitanju, popis će duže od planiranog trajati u Valjevu, Užicu, Šapcu i u pojedinim beogradskim općinama, kao što su Mladenovac i Zvezdara, a gdje u protekli mjesec dana nisu svi građani uspjeli da se popišu.

Međutim, dok u nekim općinama podatke iz popisa ne možemo da očekujemo za još četiri sedmice, tri grada u Srbiji već su objavila rezultate, i to Pirot, Leskovac i Vranje, te potvrdili predviđanja pojedinih demografa da se u Srbiji za nešto više od 10 godina, odnosno od popisa urađenog 2011. godine pa do danas, broj stanovništva drastično smanjio i to za više od 10 posto.

U Vranju živio znatno veći broj ljudi
Tako, a prema nedavno završenom popisu, u Leskovcu trenutno živi 125.876 stanovnika, dok je prema popisu od prije deset godina tamo stanovalo 144.206 građana, što pokazuje da sada tamo živi čak 18.330 stanovnika manje, odnosno, primjetan je pad za čak 12.7 posto.

Popis stanovništva uspješno je i u roku završen i na teritoriji grada Pirota gdje je popisano ukupno 50.099 lica, također manje nego 2011. godine kada je u tom gradu živjelo 57.911 lica, pa je tako u ovom srpskom gradu primjetan pad broja stanovnika za 13.5 posto, pokazuju do sada objavljeni rezultati.

Još jedan srpski grad koji je uspio da od 1. do 31. oktobra prikupi podatke od svih svojih sugrađana u okviru popisa stanovništva jeste i Vranje, a gdje je, kako je izjavio načelnik Gradske uprave Dušan Aritanović popisano ukupno 74.274 stanovnika i 37.214 stanova, što je više od 99 posto planiranog.

Prije samo jedanaest godina, odnosno, na osnovu popisa stanovništva iz 2011. godine, u Vranju je živjelo osjetno više stanovnika – 83.524, pa je i ovaj grad zabilježio negativniji rezultat, odnosno osipanje stanovništva i to za 10.2 posto.

“Trend je jasan”
Ukoliko bismo sabrali ova tri, inače veća srpska grada, oni zajedno imaju 12.3 posto manje stanovnika nego na popisu iz 2011. godine kada je prostor njihove teritorije u pitanju.

Da će popis iz oktobra ove godine pokazati kako Srbija ima manje stanovnika, predviđali su i sami demografi prije samog početka anketiranja građana, pa je tako demograf sa Instituta društvenih nauka Ivan Marinković izjavio za Tanjug da danas sve procjene govore kako će na predstojećem popisu biti 700.000 manje stanovnika nego 2011. godine.

Kako je Marinković tada objasnio, ne može se očekivati da će se čak i sa podizanjem nivoa rađanja demografska slika značajnije promijeniti.

– Razlog je narušena starosna struktura u kojoj ima sve manje žena koje ulaze u reproduktivni period tako da će apsoluti brojevi nastaviti da padaju. Sve manje i manje djece će se rađati. Mogu da budu oscilacije na godišnjem nivou, jednu ili dvije godine da dođe do neke stagnacije, ali trend je jasan – upozorio je tada Marinković.

Međutim, ukoliko se na osnovu dosadašnjih rezultata iz pomenuta tri grada ta projekcija preslika na čitavu Srbiju, te ukoliko bismo od brojke 7.186.862, koliko je Srbija zvanično imala stanovnika na popisu iz 2011. godine, precrtali 12 posto, na novom popisu bismo imali 862.000 manje stanovnika ili 6.320.000 stanovnika, a što bi pokazalo da je situacija čak i gora od predviđanja demografa. (Izvor:Avaz.ba)