DIVLJANJU Albanaca nema kraja: UNIŠTENI spomenici na srpskom groblju u Južnoj Mitrovici (VIDEO)

Region

Građani su zgroženi i tužni jer iz godine u godinu sve teže pronalaze grobove svojih najmilijih

Srbi koji su ovog jutra došli na groblje u Južnoj Mitrovici zbog Mitrovskih zadušnica zatekli su uništene spomenike, zarasle grobove. Groblje je uništeno spomenici su oboreni ili ukradeni i odneti, a jedini vid odlaska na groblje su organizovani prevozi i zajednički odlazak za Mitrovdanske zadušnice.

Građani su zgroženi i tužni jer iz godine u godinu sve teže pronalaze grobove svojih najmilijih.

Starija sugrađanka u suzama je ispričala za Kosovo onlajn da je ovog jutra išla od groba do groba pokušavajući da nađe mesto gde počivaju njeni najmiliji.

– Tuga, jako sam tužna, ne mogu da nađem grob. Otac i majka su mi ovde sahranjeni, Lakovići. Inače mi je ovde sahranjen i svekar Delibašić. Strašno, ovo se njima nije dešavalo, Srbi nisu rušili spomenike, pogledajte ovo. Bog oprašta ako jednom srušiš i zgrešiš, oprostiće ti. A zašto ovo? Svaki put kad dođemo sve je gore i gore – rekla je ona.

Porodici Denić je takođe srušeno grobno mesto, njihov sin kaže da pokušavaju samo da očiste i srede grobove, ali to je nemoguće jer ne mogu da dođu kada požele.

– Vrlo je teško, vidite i sami. Ovo se ne menja godinama. Spomenik ocu, majci, bratu, dedi… svi mi počivaju ovde. Žalosno je ovo stanje, mahom dolazim kada su zadušnice kada je ovako organizovano. Sam se nisam usuđivao da dođem, možda me niko ne bi dirao, ali se ne usuđujem sam da dođem – rekao je Denić.

Stariji gospodin kaže da se nikada niko nije javio da pomogne, ali i da nema ko da pomogne.

– Glupo bi bilo i da očekujemo da nam bilo ko pomaže kada smo navikli da nam odmažu. Mogli su makar travu da pokose, ali šta da radimo – kazao je jedan od građana dok je čistio grob svojih najmilijih.

Pravoslavno groblje je pretrpelo najveća rušenja neposredno nakon rata i u martrovskom pogromu 2004. godine, a iživljavanje nad grobovima Srba nastavljena su i kasnijih godina. Sada je uništeno i porušeno više od 90 odsto spomenika na groblju koje Srbi obilaze samo kada su zadušnice.

Prevoz za Srbe koji su obišli groblje u Južnoj Mitrovici organizovala je crkvena opština Kosovska Mitrovica. objektiv.rs