SIRENE ZA VAZDUŠNU OPASNOST ŠIROM UKRAJINE: Zelenski traži snažniju odbranu žitnog koridora

Svijet

U toku je 252. dan rata u Ukrajini, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom Ukrajine.

– Ujedinjene nacije (UN) očekuju da će natovareni brodovi sa žitaricama isploviti 3. novembra iz ukrajinskih luka.

– Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski traži snažniju odbranu žitnog koridora.

Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

U više ukrajinskih regiona proglašeno je upozorenje za vazdušne napade prema internet servisu “Vazdušne opasnosti u Ukrajini”, prenosi Tas.

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u Dnjepropetrovsku, kao i u Poltavskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti, ali i u delu Zaporoške oblasti.

Sirene za vazdušnu opasnost oglašavale su se tokom noći u Kijevskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, podseća Tas.

Zelenski: Svet da zaštiti koridore za izvoz žita

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su potrebna dugoročna sredstva za pouzdanu odbranu koridora za izvoz žita iz ukrajinskih luka, ističući da “svet mora da dâ čvrst odgovor na svaki pokušaj Rusije da ga poremeti”.

U sinoćnjem video-obraćanju, Zelenski je rekao da brodovi isplovljavaju iz ukrajinskih luka, zahvaljujući naporima Turske i UN da koridor bude otvoren i funkcioniše, prenosi Rojters.

“Rusiji mora biti jasno stavljeno do znanja da će dobiti adekvatan odgovor od sveta na bilo kakve korake da poremeti naš izvoz hrane. Ovde su očigledno u pitanju životi desetina miliona ljudi”, poručio je Zelenski, prenosi Rojters.

UN očekuju nastavak izvoza ukrajinskog žita

Koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za sporazum o izvozu žita Amir Abdulah izjavio je da UN očekuju da će natovareni brodovi hranom isploviti u četvrtak, 3. novembra iz ukrajinskih luka.

“Izvoz žitarica i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine treba da se nastavi. Iako za 2. novembar nije planiralo kretanje plovila u okviru crnomorske inicijative za žito, očekujemo da će natovareni brodovi isploviti u četvrtak”, naveo je Abdulah na Tviteru, a preneo Rojters.

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Tokom jučerašnjeg dana eksplozije su odjekivale u Harkovskoj, Kijevskoj i hersonskoj oblasti, a prekinuto je i napajanje reaktora Zaporoške nuklearke.

Ruska vojska pokrenula je ofanzivu na Mariniku i u pravcu Bahmuta i Avdejevke u Donbasu, na istoku, a prema Nikolajevu, na južnom frontu. U ruskom vazdušnom napadu na Nikolajev nastradala je jedna osoba.

Međunarodna agencija za atomsku energiju počela je inspekciju u Ukrajini zbog ruskih navoda o “prljavoj bombi”.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je kompanija “Gasprom” pregledala mesto na kojem je došlo do eksplozije u kojoj su oštećene cevi gasovoda “Severni tok” i ocenio da je besmisleno optuživati Rusiju da je odgovorna za eksploziju na gasovodima.

Ruske specijalne službe imaju dokaze da su pripadnici britanske ratne mornarice umešani u sabotažu gasovoda Severni tok i Severni tok 2, saopštio je Kremlj.

Britansko Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe, nazvavši ih ruskom taktikom za skretanje pažnje sa bombardovanja ukrajinskih civila. London traži način da vojni budžet zaštiti od inflacije, usled sankcija Rusiji i energetske krize.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonskim putem sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o rešenjima za nastavak sporazuma o žitu.

Putin rekao je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je ponovno pristupanje Rusije sporazumu o žitu moguće nakon istrage o napadu na Sevastopolj i bezbednosnih garancija Ukrajine.

(Kurir.rs/RTS)