Oglasio se MUP KS o otmicama djece: Natpisi u medijima nisu tačni, dječak u Vogošći nije bio otet

Crna hronika

U cilju zaštite interesa djeteta nismo u mogućnosti iznositi više detalja, osim što želimo naglasiti da nisu tačni navodi i medijski natpisi da je došlo do pokušaja otmice, navode iz policije

Tokom proteklih dana u medijima su se pojavili natpisi i tekstovi o otmicama djece, gdje se pominje i otmica dječaka iz Vogošće. Iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su demanitrali navode.

– Imajući u vidu da je u proteklom periodu putem više različitih medija i društvenih mreža javnost upoznata sa navodnim pokušajem otmice dječaka u jednoj osnovnoj školi na području općine Vogošća, ovom prilikom želimo upoznati javnost da su, po zaprimanju takve prijave, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, odmah poduzeli niz mjera i radnji na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih okolnosti vezanih za ovaj događaj, te da je izvršenim provjerama i saslušanjem više svjedoka, utvrđeno da prijava nije osnovana – kazali su iz policije.

U cilju zaštite interesa djeteta nismo u mogućnosti iznositi više detalja, osim što želimo naglasiti da nisu tačni navodi i medijski natpisi da je došlo do pokušaja otmice.

Posebno ističemo da policija nije javnosti saopćila registarske tablice vozila koje je bilo predmetom interesovanja, a očigledno je da u pojedinim medijima i dalje postoje podaci, pa čak i fotografije vozila, za koje se provjeravama utvrdilo da isto nije vezano za događaj predmetne prijave.

Obzirom na navedeno molimo predstavnike medija da svoje objave u ovakvim i sličnim slučajevima prilagode samo zvaničnim izjavama i saopštenjima nadležnih organa i njihovih ovlaštenih predstavnika, kako bi spriječili širenje netačnih informacija i uznemirenje javnosti, poručili su iz MUP-a KS.

(Izvor:Avaz.ba)