Slavna manekenka umalo umrla zbog tampona

Zanimljivosti

Napravila je istu grešku kao mnoge djevojke, a živa je samo zbog doktora

Mora Higis važi za jednu od najpoznatijih manekenki u Velikoj Britaniji. Aktivna je i u influenserskim vodama, zbog čega je postala i prijateljica sa svjetski poznatom influenserkom Moli Mej, a samo na Instagramu trenutno je prati više od 3,6 miliona ljudi.

Ipak, iako njen feed obiluje fotografijama u zavodljivim odjevnim kombinacijama i sa različitih događaja, lijepa Mora koristi svoju platformu i kako bi edukovala svoje pratioce, pogotovo djevojke, i pričala o važnim pitanjima.


Prema uputstvima za korištenje tampona, savjetuje se da se mijenjaju na tri do četiri sata. Ljekari kažu da valja uzimati one koji minimalno upijaju, naizmenično koristiti tampone i uloške, kao i primjenjivati maksimalne higijenske mjere pri njihovoj upotrebi.

Kako nastaje sindrom toksičnog šoka?
Naime, sindrom toksičnog šoka nastaje kad bakterije uđu u tijelo, a potencijalna opasnost može biti i samo opekotina ili neka druga povreda. Obično se javlja kod mlađih žena za vrijeme menstrualnog ciklusa.

Zašto nastaje kod žena koje koriste tampone?
Kada dođe do prodora stafilokoka ili streptokoka u krvotok, oni otpuštaju veoma opasne toksine. Simptomi obično počinju iznenadnom visokom temperaturom – iznad 38,9 stepeni. Za nekoliko sati, razvija se klinička slika koja podsjeća na gripu – glavobolja, bol u grlu i mišićima, kašalj.

Zatim se javljaju mučnina, povraćanje, nesvjestica, vrtoglavica, konfuzija. Neophodno je odmah djelovati antibioticima, a ponekad dati i kiseonik. Pacijent treba da unosi dosta tečnosti, a ljekar će možda prepisati i lijekove za kontrolu krvnog pritiska. (Izvor:Avaz.ba)

Odgovori