Pripremite se na “Crni ponedjeljak”: Putinova odluka utjecat će na sve…

Svijet

Ionako visoke cijene hrane mogle bi dodatno da skoče nakon što je Vladimir Putin obustavio isporuku žitarica iz Ukrajine. Putin je srušio kompletan dogovor o žitnom koridoru nakon što je optužio Britance da su pomogli Ukrajincima u izvođenju napada bespilotnim letjelicama na Crnomorsku flotu u subotu.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da Kremlj „prodaje lažne priče“ kako bi odvratili pažnju od katastrofalne invazije. Neimenovani vladin izvor za britanski Telegraph je izjavio:

„Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice i žitarica u svijetu. Ako ograničite izvoz te robe, cijena robe raste i to se osjeti u cijelom svetu. Imat će uticaja.“

David Laborde, viši naučni saradnik na Međunarodnom institutu za istraživanje politike hrane, rekao je za Telegraph da bi cijena pšenice mogla da poraste za 10 posto kada se tržišta otvore u ponedjeljak, te da će se učinci odluke osjećati u cijelom svijetu još mjesecima.

“Hrana je već skupa, a ovo će je poskupiti“, ističe on, prenosi Jutarnji.

Rusko ministarstvo odbrane iskoristilo je napade bespilotnih letjelica na svoju pomorsku bazu u Crnom moru u Sevastopolju kao opravdanje za povlačenje iz sporazuma o žitu, koji je UN opisao kao „svjetionik nade“ koji bi opskrbio siromašne zemlje hranom.

„Akcije ukrajinskih oružanih snaga, koje predvode britanski stručnjaci… znače da ruska strana ne može garantovati sigurnost civilnih brodova za suhi teret“, navela je Rusija.

Samo je jedan minolovac oštećen u napadu dronom, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, iako nepotvrđeni izvještaji govore da je pogođen Admiral Markov, vodeći brod Crnomorske flote.

Ruski portparol također je sugerisao da je Kraljevska mornarica odgovorna za eksploziju gasovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru prošlog mjeseca – tvrdnju koju je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva opisala kao „izmišljenu priču koja više govori o stanju ruske vlade nego o Zapadu.“

Ukrajinska vlada optužila je Rusiju da pokušava da učini svijet povlačenjem iz sporazuma. oslobodjenje

Odgovori