Njemačka vlada predstavila zakon o legalizaciji kanabisa

Svijet

Prema planovima predstavljenim u srijedu u Berlinu trebala bi biti dopuštena količina do 30 grama

Njemačka vlada planira legalizaciju prodaje i konzumacije kanabisa a prema planovima predstavljenim u srijedu u Berlinu trebala bi biti dopuštena količina do 30 grama.

“Odrasli će ubuduće smjeti kupovati i posjedovati količine do 30 grama kanabisa a u ograničenoj mjeri će biti dozvoljen i uzgoj za vlastite potrebe”, rekao je ministar zdravstva Karl Lauterbach prilikom predstavljanja prijedloga zakona.

Nacrt zakona nadalje predviđa prodaju kanabisa “za uživanje” u specijaliziranim ovlaštenim prodavaonicama a kasnije i u apotekama.

Prodaja bi bila dopuštena samo punoljetnim osobama, prenijela je Hina.

Prema riječima socijaldemokratskog ministra Lauterbacha, cilj zakonske inicijative savezne vlade je potiskivanje ilegalnog tržišta.

“Broj konzumenata i količina THC-a u ilegalnom kanabisu su u porastu. Vlada želi potisnuti crno tržište i dekriminalizaciju kanabis scene što bi moglo pridonijeti boljoj zaštiti mladih i djece”, rekao je Lauterbach.

On je rekao kako je nacrt zakona prvo poslan Evropskoj komisiji koja bi trebala provjeriti kosi li se ovaj zakon s pravnom stečevinom EU-a.

Ako se pokaže da bi Njemačka donošenjem zakona mogla riskirati tužbu pred Evropskim sudom, zakon će biti promijenjen.

Legalan pristup za teško oboljele

Do sada su u Njemačkoj legalni pristup kanabisu imali samo teško oboljeli pacijenti.

„Uvodimo kontrolirano izdavanje kanabisa odraslima u svrhe uživanja u licenciranim prodavaonicama”, stoji u koalicijskom ugovoru nove njemačke vlade koju čine socijaldemokrati, zeleni i liberali.

Ideja je da marihuana bude kvalitetna, da se zaštite konzumenti i isuši crno tržište.

Prema njemačkom društvu za promicanje konoplje, kanabis koji se prodaje na ulicama posljednjih godina sve se češće miješa s pijeskom, šećerom, staklom i začinima, ili se pak prska sintetičkim tvarima koje žestoko pojačavaju utjecaj THC-a, vode trenutnim psihozama ili kolapsu krvožilnog sustava.

Zagovornici legalizacije kažu da bi čista marihuana, s tačno određenim udjelom THC-a, znatno smanjila rizike.

Kažu i da bi mladi otvorenije mogli u školi i kod kuće govoriti o kanabisu. aljazeera

Odgovori